Nieuws

Veilig werken levert meervoudige winst op

13-10-2016

Veilig werken levert meervoudige winst op

Op 11 oktober vierde Cultilene, samen met 170.000 andere Saint-Gobain medewerkers, de jaarlijkse Internationale Veiligheidsdag. Tijdens de Internationale Veiligheidsdag worden diverse workshops gevolgd en ondergaan medewerkers een medische keuring. Binnen Cultilene is er veel aandacht voor het stimuleren van de veiligheidscultuur en het veiligheidsgedrag van mensen. Het resultaat? Twee miljoen arbeidsuren zonder een ongeval met verzuim, efficiënt ingerichte werk- en productieprocessen en een productkwaliteit waar niets op af te dingen valt. Bonny Heeren, algemeen directeur BU Horticulture binnen Saint-Gobain: “We delen de opgedane kennis graag met onze klanten.”

“Als één van de grotere ondernemingen in de wereld is Saint-Gobain - het moederbedrijf van Cultilene - maatschappelijk zeer betrokken. Environment, Health en Safety (EHS) behoren tot de belangrijkste pijlers onder het bedrijf”, vertelt Gerard Hensels, Manager Operations bij Cultilene. “Om deze reden heeft Saint-Gobain bijvoorbeeld diverse internationale verdragen ondertekend op het gebied van EHS. Onderwerpen waar ook de Nederlandse tuinbouw dagelijks mee te maken heeft en waar kansen liggen om je te onderscheiden. Denk bijvoorbeeld aan het internationale waterconvenant in relatie tot emissieloos telen of aan de afspraken die zijn gemaakt op de klimaatconferentie COP21 en de doelstelling van energieneutraal telen in 2020. Saint-Gobain was officieel partner van deze klimaatconferentie, die eind 2015 plaatsvond in Parijs.” De focus op EHS, en met name op veiligheid, gaat echter verder dan het ondertekenen van alleen verdragen, benadrukt Hensels. “We leveren niet alleen veilige producten af; veiligheid is de rode draad in alle bedrijfsprocessen. Saint-Gobain heeft wat dit betreft ook een duidelijke doelstelling: nul werkgerelateerde ongevallen, nul beroepsziekten, nul milieu-ongevallen en een minimale impact van haar activiteiten. Om deze reden geldt voor de dochterbedrijven van Saint-Gobain - waaronder Cultilene - onder meer een helder en uitgesproken beleid op het gebied van veiligheid. Vanuit de Saint-Gobain-groep worden veel interessante en nuttige tools ter beschikking gesteld, om de veiligheid op de werkvloer daadwerkelijk te verbeteren.”

Gouden regels

Saint-Gobain heeft duidelijke richtlijnen opgesteld om gevaarlijke situaties zoveel mogelijk te beperken en de kans op een ongeval te reduceren. De belangrijkste zijn samengevat in de zogeheten ‘gouden regels’ (zie kader). “Er zijn bijvoorbeeld standaarden voor het werken op hoogte, voor laden en lossen, het scheiden van voetgangers en heftrucks en voor het werken in besloten ruimten.” Essentieel is natuurlijk wel dat medewerkers zich ook aan deze richtlijnen houden. “Volgens de wet mag je binnen de bebouwde kom niet harder dan vijftig kilometer per uur rijden. Maar daar houdt ook niet iedereen zich aan”, illustreert Hensels. “Onderzoek heeft aangetoond dat de onveilige situaties die nu nog voorkomen binnen ons bedrijf in ruim negentig procent van de gevallen te wijten zijn aan beslissingen van werknemers om iets wel of niet te doen. Stimuleren van het veiligheidsbewustzijn is dan ook van cruciaal belang.”

Naast de Internationale Veiligheidsdag, krijgt iedere medewerker vier maal per jaar een veiligheidsbezoek. “Dit houdt in dat een medewerker wordt bezocht door een getrainde collega. Deze observeert zijn werkzaamheden en kijkt wat er goed gaat, maar ook wat er beter kan. Dit zijn de zogeheten Safety Management Auditing Technique-audits, kortweg SMAT-audits. Op deze manier voorkomen we dat mensen oogkleppen op krijgen, doordat ze hun werk al heel lang doen. Onderzoeken tonen aan dat mensen die veel routine hebben het grootste risico lopen op een ongeval.”

Twee miljoen arbeidsuren zonder ongeval

De geschetste veiligheidsrichtlijnen in combinatie met de focus op veilig gedrag werpt zijn vruchten af. “De medewerkers van Cultilene zijn uitermate veiligheidsbewust en - heel belangrijk - spreken elkaar ook aan op onveilig gedrag”, zegt Bonny Heeren. “Inmiddels heeft Cultilene bijna twee miljoen arbeidsuren zonder een ‘verzuimongeval’ op de teller staan; een werkgerelateerd ongeval waarbij iemand meer dan 24 uur niet kan werken. Om deze reden ontvingen wij in 2012 de Safety Diamond-award vanuit Saint-Gobain. En in 2013 is Cultilene toegetreden tot de Millionaires Club van Saint-Gobain: een ‘club’ van dochterbedrijven die meer dan een miljoen arbeidsuren hebben gedraaid zonder een ongeval met verzuim.”

Veiligheid in de kas

Cultilene vindt het niet alleen belangrijk dat haar mensen veilig kunnen werken binnen de muren van het bedrijf; er is ook aandacht voor veiligheid in de auto en bij de tuinder op locatie. “Een heleboel collega’s zijn immers veel onderweg en op klantbezoek. Onderzoek heeft bijvoorbeeld aangetoond dat in de auto bellen uitermate gevaarlijk is, zelfs wanneer dit handsfree gebeurt”, zegt Heeren. “De richtlijn vanuit Cultilene is daarom om, in geval van slecht weer of bij het voeren van belangrijke gesprekken, de auto langs de kant te zetten. Het blijft een uitdaging om hierin een goede balans te vinden.”

De ervaring leert dat veiligheid op locatie bij de tuinder in veel gevallen nog niet voldoende aandacht krijgt, zowel voor het eigen personeel als voor derden. Het werken op hoogte is volgens Heeren een goed voorbeeld. “Teeltmedewerkers, adviseurs en toeleveranciers gebruiken dagelijks installaties die hen bovenin de kas brengen. In iedere Saint-Gobain-vestiging moet iemand die werkt op een hoogte van zes meter eerst een veiligheidstraining doorlopen en gezekerd met een helm een regelmatig gecertificeerde installatie gebruiken. Dit is niet voor niets! Het aantal dodelijke ongelukken met werken op hoogte is wereldwijd schrikbarend hoog.”

Om deze reden gaat Cultilene de medewerkers die regelmatig in een kas komen trainen in het veilig werken op hoogte en hen meer bewust maken van de gevaren die er zijn. “In de toekomst kijken we daarnaast ook naar andere onveilige situaties die zich voordoen in en om de kas. Een mogelijk voorbeeld is het energievrij maken van machines bij onderhoud”, zegt Hensels. “Deze kennis willen we ook delen met en bespreekbaar maken bij klanten, om zo het veiligheidsbewustzijn onder tuinders te vergroten. We hopen dat dit voor hen een eyeopener zal zijn.”

Heeren voegt toe dat ook het leveren en plaatsen van het diffuse ALBARINO- glas van Cultilene onder de loep wordt genomen. “In samenwerking met een transportbedrijf heeft Cultilene een veilige manier geïmplementeerd voor het lossen en vervoeren van de houten end caps met glas op de bouwplaats.”

Hoewel er op het gemiddelde tuinbouwbedrijf het nodige te winnen is als het gaat om veiligheid, loopt de tuinbouw in bepaalde opzichten ook voorop, benadrukt Hensels. “Zo kunnen andere sectoren een voorbeeld nemen aan de hygiëneprotocollen die in de tuinbouw worden gehanteerd.”

Meervoudige winst

De focus op veiligheid zorgt er niet alleen voor dat het aantal bedrijfsongevallen binnen Cultilene ongekend laag is; ook op andere vlakken wordt winst geboekt. “Werk je aan veiligheid, dan verbeter je tegelijkertijd ook de productkwaliteit en de product- en procesefficiency”, zegt Hensels. “Veilig werken betekent bijvoorbeeld ook storingsvrij werken. Wanneer een machine om veiligheidsredenen is afgeschermd met een hek, kun je een kleine storing of hapering bijvoorbeeld niet meer ‘even snel’ verhelpen. Dergelijke zaken komen de kwaliteit en de werkwijze ten goede. Al deze factoren hangen met elkaar samen en versterken elkaar. Hierdoor levert veilig werken meervoudige winst op!”

Licht in de kas: gaat u voor kwaliteit of kwantiteit?

De afgelopen jaren waren alle ogen gericht op diffuus glas. Immers: diffuus glas zorgt voor een betere lichtverdeling in de kas en het licht dringt dieper in het gewas door.

21-06-2017

Licht in de kas: gaat u voor kwaliteit of kwantiteit?

Veel te winnen met juiste keuze voor en gebruik van waterbuffer

De keuze voor een juiste waterbuffer in het teeltsysteem én het op een goede manier gebruiken van deze buffer kan veel opleveren: een betere plantbalans, een efficiënt en gezond wortelgestel én een productief gewas.

11-05-2017

Veel te winnen met juiste keuze voor en gebruik van waterbuffer

Paprikateelt: traditioneel systeem en V-systeem onder de loep

Paprikatelers hebben keuze uit twee verschillende teeltsystemen: het traditionele systeem en het zogeheten V-systeem. Wat zijn de voors en tegens van deze systemen en waarom kiezen telers voor een bepaald systeem? Twee telers over hun beweegredenen en ervaringen.

04-05-2017

Paprikateelt: traditioneel systeem en V-systeem onder de loep

Bereikbaarheid Cultilene

De kantoren en magazijnen van Cultilene zijn gesloten op: 17 en 27 april, 25 mei en 5 juni.

13-04-2017

Cultilene lanceert nieuwe bedrijfsfilm

Cultilene heeft deze week haar nieuwe bedrijfsfilm gepresenteerd. De kernboodschap: Cultilene levert innovatieve oplossingen, die bijdragen aan een optimaal teeltresultaat én een duurzame tuinbouwsector. Ofwel: Cultilene cares!

03-04-2017

Cultilene lanceert nieuwe bedrijfsfilm

Het moederbedrijf van Cultilene is Top Employer 2017 Nederland én Europa!

14-02-2017

Het moederbedrijf van Cultilene is Top Employer 2017 Nederland én Europa!

Collega-telers kennen Greenco Tomato Inspiration Award toe

Greenco heeft donderdagavond de Tomato Inspiration Award 2017 gewonnen. Het bedrijf achter de Tommies snoeptomaatjes kreeg de onderscheiding op het vierde Tomato Inspiration Event in Berlijn.

10-02-2017

Collega-telers kennen Greenco Tomato Inspiration Award toe

Ontmoet Cultilene tijdens de tuinbouwvakbeurzen!

Fruit Logistica, Berlijn - stand: Holland Paviljoen, D-08 / HortiContact, Gorinchem - stand: 241

08-02-2017

Ontmoet Cultilene tijdens de tuinbouwvakbeurzen!

Cultilene wint zilveren innovatie award op Sival

Cultilene kijkt terug op een succesvolle Sival waar we onze Cultilene Smart Root Zone Management-app hebben geintroduceerd

27-01-2017

Cultilene wint zilveren innovatie award op Sival

Veilig werken levert meervoudige winst op

Op 11 oktober vierde Cultilene, samen met 170.000 andere Saint-Gobain medewerkers, de jaarlijkse Internationale...

13-10-2016

Veilig werken levert meervoudige winst op

SympHO2ny: wereldprimeur met betrekking tot pH monitoring in het steenwol substraat

10-06-2016

SympHO2ny: wereldprimeur met betrekking tot pH monitoring in het steenwol substraat

Horticultural Connection legt verbinding met Mexico

De publiek-private samenwerking Horticultural Connection is officieel gevormd.

01-06-2016

Horticultural Connection legt verbinding met Mexico

Revolutionair project

Sundrop Farms uit Australie werd donderdag 4 februari door tomatentelers vanuit de hele wereld gekozen als winnaar van de derde Tomato Inspiration Award.

08-02-2016

Sundrop Farms wint Tomato Inspiration Award 2016

Inspirerend netwerk

Donderdag 4 februari wordt in Berlijn het derde Tomato Inspiration Event gehouden. Cultilene ondersteunt dit netwerk initiatief vanaf 2014.

29-01-2016

Welke tomatenteler inspireert zijn vakgenoten het meest?

Genomineerd

Saint Gobain Cultilene is met twee producten genomineerd voor de SIVAL innnovatie award.SIVAL wordt gehouden van 12 tot 14 januari in het Franse Angers

16-11-2015

Exact Air en RootmaXX genomineerd voor SIVAL Award

Optimalisatie

Het Belgische vakblad ProeftuinNieuws besteedt in het oktobernummer aandacht aan het verbeteren van de waterhuishouding in de steenwolmat.

28-10-2015

Droger blok

"Wij waren op zoek naar een blok waarvan de bovenkant wat droger was om de ontwikkeling van algen en varens te voorkomen."

14-10-2015

Gastvrij onthaal

Acht Hongaarse glastuinders waren onder de indruk van de positieve resultaten met de nieuwe RootmaXX-opkweekblokken en Exact Air-matten van Cultilene.

17-08-2015

Cultilene praat Hongaarse telers bij over glas en substraten

RootmaXX scoort

Op de nieuwssite Groentenieuws werd een samenvatting gepubliceerd over de ervaringen met RootmaXX in de praktijk. Interessant!

15-07-2015

Internationaal trefpunt

Op woensdag 10 juni werd voor het eerst het netwerkevent The Synergy of Growth georganiseerd. Een groot succes en een blijvertje.

15-06-2015

Eerste editie The Synergy of Growth groot(s) netwerk feest

Sponsor Greentech Summit

Het programma van de Greentech Summit die op 9 juni wordt gehouden in de RAI in Amsterdam staat nu online.

17-04-2015

Programma Greentech Summit 2015

Systeem ontwerp

Druppelsysteem, de manier van watergeven en het substraatvolume zijn vaak niet goed op elkaar afgestemd. Wij helpen u graag dit op te lossen.

15-04-2015

Telers laten kwaliteit en opbrengst liggen

Snijbloemen

Vakblad voor de Bloemisterij 11: Kleikorrels bieden mogelijkheden om onder meer lisianthus los van de ondergrond te telen.

25-03-2015

Toekomst voor lisianthus op kleikorrels?

Goed werkgeverschap

Op 27 januari hebben bijna 30 werkgevers - waaronder Saint-Gobain Cultilene - bij HWW Zorg in Den Haag in het bijzijn van minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een akkoord gesloten over bevordering van taalvaardigheid op de werkvloer.

12-02-2015

Koploper taalvaardigheid op de werkvloer

Teeltsysteem Lisianthus

Medio januari is in het Improvement Centre in Bleiswijk het Lisianthus onderzoek voortgezet met een nieuw teeltsysteem op basis van kleikorrels.

23-01-2015

Cultilene en Erfgoed testen nieuw concept

Cultilene partner TIE15

Op 5 februari wordt in Berlijn het tweede Tomato Inspiration Event gehouden. Daar komen opnieuw 200 gasten bijeen behorend tot de wereldtop in de tomatenteelt.

16-01-2015

Internationale top tomatentelers ook dit jaar weer aanwezig op het Tomato Inspiration Event in Berlijn

Tomato Event 2015

De tweede editie van het Tomato Inspiration Event vindt plaats op 5 februari in Berlijn. Thema is gewas en teeltinnovatie.

02-12-2014

Wie wordt de meest innovatieve tomatenteler ter wereld?

WUR Club van 100

Cultilene samen met 25 toonaangevende bedrijven als eerste bij de Club van 100, die het toegepast-strategische onderzoek bij WUR ondersteunt

21-11-2014

Toelevering ondersteunt innovatie sector

Samen leercurve verkorten

Bonny Heeren - Managing Director Saint-Gobain Cultilene - geeft zijn visie op het versnellen van innovatie

17-11-2014

We try harder

Tijdens het Hortigala dat op 31 oktober in Rotterdam werd gehouden, werd de Hillenraad 100 2014 gepresenteerd.

03-11-2014

Eindelijk in Hillenraad 100 met pluim van de jury

KAS Techniek

In KAS Techniek werd in de editie van 25 september aandacht besteed aan de ervaringen van telers in Nederland, Engeland, Polen en Slowakije met Exact Air.

29-09-2014

Gebruikerservaringen Exact Air onverdeeld positief

Cultiwall jungle decoratie

Saint-Gobain Cultilene heeft met Fachjan Projects de beplanting en irrigatie gerealiseerd in de overdekte jungle in Wroclaw.

24-09-2014

Zeshonderd vierkante meter Cultiwall  in Afrykarium jungle

Onnodig veel fouten

Onvoldoende kennis van uw druppelinstallatie geeft beperkt inzicht in de performance. Er worden onnodig veel fouten gemaakt.

22-09-2014

Gelijke behandeling voor elke plant

Onder de indruk van gelijkmatige beworteling

Nederlandse telers raakten bij een bezoek aan telers in Zuid-Polen onder de indruk van Exact Air.

18-08-2014

Onderzoek schadelijke stoffen opkweek

WUR heeft onderzocht welke stoffen in het gietwater schadelijk kunnen zijn voor de plantengroei.

30-06-2014

Onderzoek naar effecten gietwater kwaliteit op opkweek

Gradient Technologie basis

Exact Air wordt een nieuwe standaard bij de teelt op steenwol. Verticale verschillen in Watergehalte, EC, pH en zuurstof zijn nog nooit zo klein geweest.

04-06-2014

Eindelijk voldoende lucht onderin de mat

Technische ondersteuning

Saint-Gobain Cultilene maakt twee van haar ervaren teeltspecialisten volledig vrij voor het ondersteunen van telers en plantenkwekers in de internationale tuinbouwmarkt.

30-05-2014

Cultilene bouwt specialismen verder uit

Steenwol hot in Australië

In Australië maakt de glastuinbouw de laatste vijf jaar een behoorlijke groei door. Cultilene steenwol is hot. Voor onze dealer Muir & Sons betekent dat big business.

25-04-2014

Steeds meer telers zien voordelen Cultilene steenwol

Present op eerste Greentech

Saint-Gobain Cultilene is op de eerste Greentech, die van 10 tot en met 12 juni 2014 in Amsterdam wordt gehouden, actief in stand 11.627

23-04-2014

Volop actief tijdens Greentech in Amsterdam

Nieuwe technologie waterfiltratie

Saint-Gobain Weber (Bouw producten) heeft Filtralite® ontwikkeld als alternatief voor zandfiltratie.

07-04-2014

Filtralite interessant alternatief voor zand bij waterfiltratie

IGPA

IGPA, de branchevereniging van minerale substraatproducenten, is opgegaan in de Vereniging Potgrondfabrikanten Nederland.

21-03-2014

CultiOne

Samen met zes vooraanstaande plantenkwekers hebben Cultilène en Hordijk een eenmalige EPS-tray ontwikkeld.

10-02-2014

CultiOne: modern alternatief voor meermalige trays

Windset Farms wint Tomato Inspiration Award 2014

Donderdagavond werd Windset Farms uitgeroepen tot winnaar van de Tomato Inspiration Award 2014.

06-02-2014

Windset Farms uit Canada is 's werelds beste tomatenteler op gebied van marketing en sales.

Belangstelling voor Tomato Inspiration Event in Berlijn

Meer dan 200 tuinders en toeleveranciers uit ruim 30 landen zijn te gast op het eerste Tomato Inspiration Event.

27-01-2014

De belangstelling voor Tomato Inspiration Event in Berlijn is overweldigend

Distributie diffuus glas

Van Looveren en Saint-Gobain Cultilene gaan samen hoogwaardig diffuus glas aan de internationale glastuinbouw leveren.

14-01-2014

Hoogwaardig diffuus Saint-Gobain glas beschikbaar via Van Looveren

Tomato Inspiration Event

De top 50 tomatentelers van de wereld komen op 6 februari samen in Berlijn om de sales- en marketinguitdagingen in hun vak te bespreken.

27-12-2013

Wie wordt 's werelds beste tomatenteler?

Diffuus glas

De verkoop en begeleiding van diffuus glas van Saint-Gobain voor de glastuinbouw via Cultilene.

29-11-2012

Saint-Gobain Cultilene leverancier van hoogwaardig diffuus glas

Keuze opkweekblokken

Steeds meer kwekers laten zich uitgebreider informeren over de karakteristieken van de diverse blokken die verkrijgbaar zijn.

10-08-2012

Keuze opkweekblokken steeds meer doordacht

Droger paprikablok

Het nieuwe opkweekblok Qr van Cultilene is positief ontvangen en speelt in op een behoefte vanuit de markt.

07-02-2012

Toegenomen vraag naar droger opkweekblok.