Nieuws

Cultilene praat Hongaarse telers bij over glas en substraten

17-08-2015

Cultilene praat Hongaarse telers bij over glas en substraten

Acht toonaangevende Hongaarse glastuinders lieten zich onlangs bijpraten over de ontwikkelingen in de Nederlandse en internationale glastuinbouw. Op uitnodiging van substraatfabrikant Cultilene bezochten de telers toeleveranciers Globe Plant, Yara en Mardenkro en namen zij een kijkje op het trostomatenbedrijf van Kees Stijger in Honselersdijk. De telers waren onder de indruk, onder meer van de positieve resultaten die worden behaald met de nieuwe RootmaXX-opkweekblokken en Exact Air-matten van Cultilene.

De telers - afkomstig uit de omgeving van Szeged, in het zuiden van Hongarije - telen met name tomaten en paprika’s en vertegenwoordigen gezamenlijk een oppervlak van zo’n vijftig hectare. De ondernemers waren in Nederland op uitnodiging van substraatfabrikant Cultilene; vrijwel allemaal werken ze met de substraatproducten van Cultilene. “We hadden een speciaal programma samengesteld voor de Hongaarse telers”, vertelt Ivan Casteels. Hij is manager opkweektoepassingen en sales manager voor Oostenrijk, Hongarije en de Balkan bij Cultilene. “Natuurlijk vanwege een stukje klantenbinding en om de mogelijkheden van de Cultilene-producten toe te lichten, maar ook om de ondernemers inzicht te geven in andere ontwikkelingen binnen de Nederlandse en internationale tuinbouw.”

Op maandagochtend 13 juli stond een bezoek aan Globe Plant in Vierpolders op het programma; op een oppervlak van 5,5 hectare worden hier groenteplanten opgekweekt in substraatblokken van met name Cultilene. Daarnaast teelt het bedrijf in de zomermaanden potplanten en kruiden, waaronder potgerbera’s. Verkoopmanager Rob Damen van Globe Plant informeerde de Hongaarse teler over de activiteiten op en de ontwikkelingen binnen de plantenkwekerij. De ondernemers waren ook zeer geïnteresseerd in het aardwarmteproject Vierpolders waarin Globe Plant participeert. De inzet van aardwarmte is in Hongarije heel gewoon; bijna alle aanwezige telers verwarmen hun bedrijf op deze manier. Ook het feit dat belichten de standaard is in Nederland, had de belangstelling van de ondernemers. Voor de meeste Hongaarse telers is echter nog onduidelijk of deze investering opweegt tegen de meeropbrengsten.

Meststoffen, trostomaten en schermmiddelen
Het volgende programmaonderdeel was een bezoek aan de productielocatie van Yara in Vlaardingen, waar de speciale meststoffen voor de tuinbouw (bijvoorbeeld Substrafeed, Kristalon en PG Mix) worden geproduceerd. Eind 2012 werden hier ook de productiefaciliteiten voor droogijs onder gebracht. Daarnaast is Yara, dat wereldwijd actief is en ook een industriële tak heeft, bekend om haar productie van kunstmest voor landbouw en chemicaliën voor tal van industrieën.

In de presentatie werd benadrukt dat het bedrijf zich ook heel erg inzet voor een schonere leefomgeving. Zo investeert Yara fors in luchtzuivering en is ook zuinig omgaan met water een speerpunt van de multinational. Dit wordt ook steeds belangrijker voor de internationale tuinbouw, zo werd onderstreept. Op de locatie in Vlaardingen werd daarom Yara’s mondiale fertigatiecentrum opgericht en werd een demokas gebouwd. In het fertigatiecentrum wordt kennis uitgewisseld en vinden opleidingen plaats voor medewerkers en klanten. Daarnaast worden in de demokas nieuwe producten getest en diverse bemestingsstrategieën uitgeprobeerd. Op deze manier wil Yara de klant de beste ondersteuning bieden op het gebied van plantenvoeding.

De tweede dag, dinsdag 14 april, werd afgetrapt met een bezoek aan trostomatenteler Kees Stijger in Honselersdijk. Stijger werkt op zijn bedrijf met OptimaXX-en Exact Air-matten van Cultilene in combinatie met RootmaXX-blokken. De Hongaarse telers, die vooral Exact Air en EXXellent gebruiken, waren onder de indruk van het verhaal van Stijger. De combinatie RootmaXX-Exact Air levert namelijk zeer goede resultaten op. “Er is sprake van een goede interactie tussen dit blok en deze mat, waardoor de waterverdeling in de mat zeer gelijkmatig is, de plantgroei beheersbaarder is en de planten uniformer zijn”, vertelde Stijger. “Daarnaast kenmerkt Exact Air zich door de goede beworteling van de gehele mat en een minimale variatie in EC, pH en zuurstof.”

Het tweedaagse programma werd afgesloten met een bezoek aan Mardenkro. Dit bedrijf biedt producten om het ideale lichtniveau te creëren in de kas, waaronder de befaamde ReduSystems-coatings. Naast een bedrijfspresentatie kregen de telers ook een rondleiding over de productielocatie van Mardenkro in Baarle-Nassau.

‘Aan de slag met nieuwe Cultilene-producten’
Hoe kijken de telers terug op het tweedaagse bezoek aan Nederland? Wat is hen opgevallen, wat hebben ze geleerd en gaan ze wellicht zaken aanpassen in hun eigen bedrijfsvoering? Joszef Engi, teeltverantwoordelijke op de drie bedrijven (totaal 9 hectare) van Janosh Nemesh in het zuiden van Hongarije, kijkt met een goed gevoel terug op de trip. “Ik was met name onder de indruk van de precisie en strikte hygiëne die op de Nederlandse bedrijven wordt gehanteerd”, zegt Engi. “Alle bedrijfsbezoeken waren de moeite waard; petje af voor Cultilene! Bij Globe Plant viel ons met name op dat de jonge planten het goed doen in de Cultilene-blokken. Daarnaast was het interessant om van Kees Stijger te horen wat zijn ervaringen zijn met de nieuwe Exact Air-matten van Cultilene. Vanwege zijn positieve resultaten, zijn we er nog meer van overtuigd dat we deze matten ook moeten gaan testen op ons bedrijf. Op dit moment is drie kwart van onze potten en matten afkomstig van Cultilene - we werken met OptimaXX en EXXelent - en wellicht wordt dat in de toekomst honderd procent.”

Ook Balazs Majsai, die vijf hectare tomaten heeft vlakbij de Roemeense grens, geeft aan proeven te willen gaan doen met de nieuwe substraatproducten van Cultilene. “De bedrijfsbezoeken in Nederland hebben aangetoond dat deze matten en blokken absoluut een vooruitgang zijn; daar willen we iets mee!”

Majsai heeft de korte reis naar Nederland als zeer positief ervaren. “Cultilene had een mooi en gevarieerd programma samengesteld. Daarbij werden we overal heel vriendelijk en gastvrij ontvangen.” Met name het bezoek aan Globe Plant vond de teler de moeite waard, vanwege het aardwarmteproject dat hier loopt. “Vrijwel alle glastuinders in Hongarije maken gebruik van aardwarmte; het is interessant om te zien hoe men hier in Nederland mee omgaat. Grote verschil is dat wij het gebruikte water niet hoeven terug te pompen, maar kunnen lozen in de rivier. Hierdoor zijn we veel goedkoper uit. Al met al heb ik veel opgestoken van dit bezoek. Wellicht dat ik later dit jaar nog een keer terugga naar Nederland om me verder te oriënteren op bepaalde zaken.”

Licht in de kas: gaat u voor kwaliteit of kwantiteit?

De afgelopen jaren waren alle ogen gericht op diffuus glas. Immers: diffuus glas zorgt voor een betere lichtverdeling in de kas en het licht dringt dieper in het gewas door.

21-06-2017

Licht in de kas: gaat u voor kwaliteit of kwantiteit?

Veel te winnen met juiste keuze voor en gebruik van waterbuffer

De keuze voor een juiste waterbuffer in het teeltsysteem én het op een goede manier gebruiken van deze buffer kan veel opleveren: een betere plantbalans, een efficiënt en gezond wortelgestel én een productief gewas.

11-05-2017

Veel te winnen met juiste keuze voor en gebruik van waterbuffer

Paprikateelt: traditioneel systeem en V-systeem onder de loep

Paprikatelers hebben keuze uit twee verschillende teeltsystemen: het traditionele systeem en het zogeheten V-systeem. Wat zijn de voors en tegens van deze systemen en waarom kiezen telers voor een bepaald systeem? Twee telers over hun beweegredenen en ervaringen.

04-05-2017

Paprikateelt: traditioneel systeem en V-systeem onder de loep

Bereikbaarheid Cultilene

De kantoren en magazijnen van Cultilene zijn gesloten op: 17 en 27 april, 25 mei en 5 juni.

13-04-2017

Cultilene lanceert nieuwe bedrijfsfilm

Cultilene heeft deze week haar nieuwe bedrijfsfilm gepresenteerd. De kernboodschap: Cultilene levert innovatieve oplossingen, die bijdragen aan een optimaal teeltresultaat én een duurzame tuinbouwsector. Ofwel: Cultilene cares!

03-04-2017

Cultilene lanceert nieuwe bedrijfsfilm

Het moederbedrijf van Cultilene is Top Employer 2017 Nederland én Europa!

14-02-2017

Het moederbedrijf van Cultilene is Top Employer 2017 Nederland én Europa!

Collega-telers kennen Greenco Tomato Inspiration Award toe

Greenco heeft donderdagavond de Tomato Inspiration Award 2017 gewonnen. Het bedrijf achter de Tommies snoeptomaatjes kreeg de onderscheiding op het vierde Tomato Inspiration Event in Berlijn.

10-02-2017

Collega-telers kennen Greenco Tomato Inspiration Award toe

Ontmoet Cultilene tijdens de tuinbouwvakbeurzen!

Fruit Logistica, Berlijn - stand: Holland Paviljoen, D-08 / HortiContact, Gorinchem - stand: 241

08-02-2017

Ontmoet Cultilene tijdens de tuinbouwvakbeurzen!

Cultilene wint zilveren innovatie award op Sival

Cultilene kijkt terug op een succesvolle Sival waar we onze Cultilene Smart Root Zone Management-app hebben geintroduceerd

27-01-2017

Cultilene wint zilveren innovatie award op Sival

Veilig werken levert meervoudige winst op

Op 11 oktober vierde Cultilene, samen met 170.000 andere Saint-Gobain medewerkers, de jaarlijkse Internationale...

13-10-2016

Veilig werken levert meervoudige winst op

SympHO2ny: wereldprimeur met betrekking tot pH monitoring in het steenwol substraat

10-06-2016

SympHO2ny: wereldprimeur met betrekking tot pH monitoring in het steenwol substraat

Horticultural Connection legt verbinding met Mexico

De publiek-private samenwerking Horticultural Connection is officieel gevormd.

01-06-2016

Horticultural Connection legt verbinding met Mexico

Revolutionair project

Sundrop Farms uit Australie werd donderdag 4 februari door tomatentelers vanuit de hele wereld gekozen als winnaar van de derde Tomato Inspiration Award.

08-02-2016

Sundrop Farms wint Tomato Inspiration Award 2016

Inspirerend netwerk

Donderdag 4 februari wordt in Berlijn het derde Tomato Inspiration Event gehouden. Cultilene ondersteunt dit netwerk initiatief vanaf 2014.

29-01-2016

Welke tomatenteler inspireert zijn vakgenoten het meest?

Genomineerd

Saint Gobain Cultilene is met twee producten genomineerd voor de SIVAL innnovatie award.SIVAL wordt gehouden van 12 tot 14 januari in het Franse Angers

16-11-2015

Exact Air en RootmaXX genomineerd voor SIVAL Award

Optimalisatie

Het Belgische vakblad ProeftuinNieuws besteedt in het oktobernummer aandacht aan het verbeteren van de waterhuishouding in de steenwolmat.

28-10-2015

Droger blok

"Wij waren op zoek naar een blok waarvan de bovenkant wat droger was om de ontwikkeling van algen en varens te voorkomen."

14-10-2015

Gastvrij onthaal

Acht Hongaarse glastuinders waren onder de indruk van de positieve resultaten met de nieuwe RootmaXX-opkweekblokken en Exact Air-matten van Cultilene.

17-08-2015

Cultilene praat Hongaarse telers bij over glas en substraten

RootmaXX scoort

Op de nieuwssite Groentenieuws werd een samenvatting gepubliceerd over de ervaringen met RootmaXX in de praktijk. Interessant!

15-07-2015

Internationaal trefpunt

Op woensdag 10 juni werd voor het eerst het netwerkevent The Synergy of Growth georganiseerd. Een groot succes en een blijvertje.

15-06-2015

Eerste editie The Synergy of Growth groot(s) netwerk feest

Sponsor Greentech Summit

Het programma van de Greentech Summit die op 9 juni wordt gehouden in de RAI in Amsterdam staat nu online.

17-04-2015

Programma Greentech Summit 2015

Systeem ontwerp

Druppelsysteem, de manier van watergeven en het substraatvolume zijn vaak niet goed op elkaar afgestemd. Wij helpen u graag dit op te lossen.

15-04-2015

Telers laten kwaliteit en opbrengst liggen

Snijbloemen

Vakblad voor de Bloemisterij 11: Kleikorrels bieden mogelijkheden om onder meer lisianthus los van de ondergrond te telen.

25-03-2015

Toekomst voor lisianthus op kleikorrels?

Goed werkgeverschap

Op 27 januari hebben bijna 30 werkgevers - waaronder Saint-Gobain Cultilene - bij HWW Zorg in Den Haag in het bijzijn van minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een akkoord gesloten over bevordering van taalvaardigheid op de werkvloer.

12-02-2015

Koploper taalvaardigheid op de werkvloer

Teeltsysteem Lisianthus

Medio januari is in het Improvement Centre in Bleiswijk het Lisianthus onderzoek voortgezet met een nieuw teeltsysteem op basis van kleikorrels.

23-01-2015

Cultilene en Erfgoed testen nieuw concept

Cultilene partner TIE15

Op 5 februari wordt in Berlijn het tweede Tomato Inspiration Event gehouden. Daar komen opnieuw 200 gasten bijeen behorend tot de wereldtop in de tomatenteelt.

16-01-2015

Internationale top tomatentelers ook dit jaar weer aanwezig op het Tomato Inspiration Event in Berlijn

Tomato Event 2015

De tweede editie van het Tomato Inspiration Event vindt plaats op 5 februari in Berlijn. Thema is gewas en teeltinnovatie.

02-12-2014

Wie wordt de meest innovatieve tomatenteler ter wereld?

WUR Club van 100

Cultilene samen met 25 toonaangevende bedrijven als eerste bij de Club van 100, die het toegepast-strategische onderzoek bij WUR ondersteunt

21-11-2014

Toelevering ondersteunt innovatie sector

Samen leercurve verkorten

Bonny Heeren - Managing Director Saint-Gobain Cultilene - geeft zijn visie op het versnellen van innovatie

17-11-2014

We try harder

Tijdens het Hortigala dat op 31 oktober in Rotterdam werd gehouden, werd de Hillenraad 100 2014 gepresenteerd.

03-11-2014

Eindelijk in Hillenraad 100 met pluim van de jury

KAS Techniek

In KAS Techniek werd in de editie van 25 september aandacht besteed aan de ervaringen van telers in Nederland, Engeland, Polen en Slowakije met Exact Air.

29-09-2014

Gebruikerservaringen Exact Air onverdeeld positief

Cultiwall jungle decoratie

Saint-Gobain Cultilene heeft met Fachjan Projects de beplanting en irrigatie gerealiseerd in de overdekte jungle in Wroclaw.

24-09-2014

Zeshonderd vierkante meter Cultiwall  in Afrykarium jungle

Onnodig veel fouten

Onvoldoende kennis van uw druppelinstallatie geeft beperkt inzicht in de performance. Er worden onnodig veel fouten gemaakt.

22-09-2014

Gelijke behandeling voor elke plant

Onder de indruk van gelijkmatige beworteling

Nederlandse telers raakten bij een bezoek aan telers in Zuid-Polen onder de indruk van Exact Air.

18-08-2014

Onderzoek schadelijke stoffen opkweek

WUR heeft onderzocht welke stoffen in het gietwater schadelijk kunnen zijn voor de plantengroei.

30-06-2014

Onderzoek naar effecten gietwater kwaliteit op opkweek

Gradient Technologie basis

Exact Air wordt een nieuwe standaard bij de teelt op steenwol. Verticale verschillen in Watergehalte, EC, pH en zuurstof zijn nog nooit zo klein geweest.

04-06-2014

Eindelijk voldoende lucht onderin de mat

Technische ondersteuning

Saint-Gobain Cultilene maakt twee van haar ervaren teeltspecialisten volledig vrij voor het ondersteunen van telers en plantenkwekers in de internationale tuinbouwmarkt.

30-05-2014

Cultilene bouwt specialismen verder uit

Steenwol hot in Australië

In Australië maakt de glastuinbouw de laatste vijf jaar een behoorlijke groei door. Cultilene steenwol is hot. Voor onze dealer Muir & Sons betekent dat big business.

25-04-2014

Steeds meer telers zien voordelen Cultilene steenwol

Present op eerste Greentech

Saint-Gobain Cultilene is op de eerste Greentech, die van 10 tot en met 12 juni 2014 in Amsterdam wordt gehouden, actief in stand 11.627

23-04-2014

Volop actief tijdens Greentech in Amsterdam

Nieuwe technologie waterfiltratie

Saint-Gobain Weber (Bouw producten) heeft Filtralite® ontwikkeld als alternatief voor zandfiltratie.

07-04-2014

Filtralite interessant alternatief voor zand bij waterfiltratie

IGPA

IGPA, de branchevereniging van minerale substraatproducenten, is opgegaan in de Vereniging Potgrondfabrikanten Nederland.

21-03-2014

CultiOne

Samen met zes vooraanstaande plantenkwekers hebben Cultilène en Hordijk een eenmalige EPS-tray ontwikkeld.

10-02-2014

CultiOne: modern alternatief voor meermalige trays

Windset Farms wint Tomato Inspiration Award 2014

Donderdagavond werd Windset Farms uitgeroepen tot winnaar van de Tomato Inspiration Award 2014.

06-02-2014

Windset Farms uit Canada is 's werelds beste tomatenteler op gebied van marketing en sales.

Belangstelling voor Tomato Inspiration Event in Berlijn

Meer dan 200 tuinders en toeleveranciers uit ruim 30 landen zijn te gast op het eerste Tomato Inspiration Event.

27-01-2014

De belangstelling voor Tomato Inspiration Event in Berlijn is overweldigend

Distributie diffuus glas

Van Looveren en Saint-Gobain Cultilene gaan samen hoogwaardig diffuus glas aan de internationale glastuinbouw leveren.

14-01-2014

Hoogwaardig diffuus Saint-Gobain glas beschikbaar via Van Looveren

Tomato Inspiration Event

De top 50 tomatentelers van de wereld komen op 6 februari samen in Berlijn om de sales- en marketinguitdagingen in hun vak te bespreken.

27-12-2013

Wie wordt 's werelds beste tomatenteler?

Diffuus glas

De verkoop en begeleiding van diffuus glas van Saint-Gobain voor de glastuinbouw via Cultilene.

29-11-2012

Saint-Gobain Cultilene leverancier van hoogwaardig diffuus glas

Keuze opkweekblokken

Steeds meer kwekers laten zich uitgebreider informeren over de karakteristieken van de diverse blokken die verkrijgbaar zijn.

10-08-2012

Keuze opkweekblokken steeds meer doordacht

Droger paprikablok

Het nieuwe opkweekblok Qr van Cultilene is positief ontvangen en speelt in op een behoefte vanuit de markt.

07-02-2012

Toegenomen vraag naar droger opkweekblok.